Novosti

[FOTO] Završilo treće, do sad najveće izdanje Drive in kulture

Novosti

Share

Posljednjim svibanjskim vikendom završila je još jedna filmska turneja Drive in kulture, koja već treću godinu u hrvatske gradove donosi posve novo iskustvo gledanja filmova, spajajući američku pop i filmsku top kulturu kroz formu drive in kina, obogaćenu posebnim režiranim programom i brojnim iznenađenjima.

Festival koji je u organizaciji Sabrine Herak Smoković i Marina Lea Jankovića iz produkcijske kuće SABMARINE započeo 2020. godine kao prvo javno događanje nakon pandemijske blokade u Zagrebu svake godine širi svoju mrežu filmskih postaja, ali i programske sadržaje, pa ove se godine održao u čak četiri hrvatska grada – Sisku, Puli, Osijeku i Zagrebu, čime je zauzeo titulu našeg najvećeg drive in festivala. Jedan od noviteta ovogodišnjeg izdanja bio je i dječji filmski program koji je pod nazivom Kids Edition gostovao u svim gradovima. Drive in kultura je tako cijelog svibnja donosila sjajan program u razne krajeve lijepe naše, a brojke ove treće filmske festivalske turneje govore da se u četiri grada održalo osam drive in večeri na kojima se okupilo osamstotinjak automobila s više od dvije tisuće posjetitelja svih generacija, kojima je ovo događanje namamilo osmjehe na licima i zbližilo ih u jedinstvenom doživljaju gledanja filmova i druženja s voditeljima i gostima festivala.

POSLJEDNJA POSTAJA: ZAGREB

Posljednja postaja, šećer za kraj, bio je Zagreb, gdje se na starom mjestu, parkiralištu Hale V. Tehničkog muzeja, proteklog vikenda okupila brojna publika željna dobrih filmova, ali i zabave koja je zaštitni znak Drive in kulture. Iako je loše vrijeme u subotu pomrsilo festivalske planove, petak je u toploj zagrebačkoj noći donio kulturno osvježenje i opuštanje kakvo je ovaj grad dugo čekao. Zagrebačka je publika uživala u dva izvrsna filmska naslova: program je otvorio kratkometražni film Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio redatelja Igora Bezinovića i Ivane Pipal, koji nosi epitet jednog od najzabavnijih recentnih domaćih filmova, što je i potvrđeno smijehom i sjajnim reakcijama publike. Poseban uvod u projekciju dugometražnog filma, dramedije Najgora osoba na svijetu Joachima Triera priredili su domaći filmski redatelji Ivan Ramljak i Josip Lukić, koji su u redateljskom sučeljavanju pred publikom na stručan ali i zabavan način iz profesionalnog kuta analizirali najnovije ostvarenje ovog proslavljenog norveškog redatelja.

Uz gledanje filmova, zabave nije nedostajalo niti u popratnom programu. Za podizanje atmosfere ove su godine kao voditeljski par bili zaduženi mladi glumci Josipa Anković i Filip Lugarić, a publiku su na otvorenju dočekale i plesačice s atraktivnim koreografijama koje su izvele na automobilima. Posebno iznenađenje večeri bio je nastup slovenske solistice Neže Vasle, koja se neočekivano uzdigla u nebo i sve prisutne oduševila sjajnom izvedbom arije iz Mozartove Čarobne frule, učinivši ovu zagrebačku večer kulture doista – čarobnom.

Zagrebačko izdanje uvijek je i poligon za uvođenje novih sadržaja, pa je tako ove godine u svrhu promocije suradničkog projekta o mentalnom zdravlju Pukotine publiku u jednom od festivalskih automobila dočekivala i drive in psihologinja Duška Kosanović, kojoj su mogli pristupiti svi posjetitelji željni kvalitetnog razgovora.

Nakon trećeg izdanja jedno je sigurno – poseban koncept gledanja filmova oplemenjenog brojnim sadržajima koji nudi Drive in kultura prepoznat je od strane publike, koja je ovaj putujući festival prihvatila s odobravanjem i veseljem. Drive in kultura postaje jedan od naših najzapaženijih festivala kulture i filma, a programski i sadržajni pomaci koje uvode organizatori daju naslutiti da nas sljedeće godine čeka još raskošnije izdanje.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Foto: Palma Poljaković

Share