Novosti

Filmsko-glazbeni humanitarno-kulturni drive-in spektakl na parkiralištu iza Tehničkog muzeja

Zagreb, 03. srpnja 2020.

Novosti

Zagreb, 11. svibnja 2020.

Share

DRIVE IN KULTURA, prvo javno kulturno okupljanje nakon potpune blokade grada, održat će se od 15. do 17. svibnja s početkom u 21h na parkiralištu Hala V iza zagrebačkog Tehničkog muzeja. Tijekom tri večeri, od petka do nedjelje, posjetitelji će imati priliku doživjeti jedinstveni spoj umjetnosti i zabave iz udobnosti vlastitog automobila, po principu američkog popularnog načina okupljanja mladih – drive in kina.

U petak navečer, 15. svibnja, zabava se vraća u grad, a tijekom naredne tri večeri gledat ćemo recentne i starije domaće hit naslove, i to duge i kratke, igrane, animirane i dokumentarne filmove. Uz obavezno poštivanje mjera socijalnog distanciranja. Popratni glazbeni program, s kojim će započinjati svaka filmska večer, također će kreirati popularne domaće snage poput omiljenog veterana zagrebačke elektronske scene, DJ Felvera.

Dugometražni repertoar prvog dana drive-in kina otvorit će Zagrebački ekvinocij (2019), dugometražni debi Svebora Mihaela Jelića, jedno od najvećih i najugodnijih iznenađenja prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, film nastao gotovo bez budžeta koji na autentičan način prikazuje zagrebački alternativni noćni život. Publiku će u automobilima rasplesati proširena postava benda Ljetno kino uz šarmantne obrade poznatih pjesama.

U subotu predstavljamo večer ljubavnih igara uz romantičan zvuk saksofona, nakon čega slijedi projekcija doku-hita Gangster te voli (2013) Nebojše Slijepčevića. Riječ je o komediji koja prati ljubavne odnose 21. stoljeća i jednom čovjeku iz Imotske krajine koji se u potpunosti posvetio karijeri za koju je rođen – spajanju usamljenih muškaraca i žena.

Nedjelja je rezervirana za Vis-à-Vis (2013) poznatog mladog redatelja Nevija Marasovića. Ovaj duhoviti metafilm čija radnja tematizira rad redatelja (Rakan Rushaidat) i glavnog glumca (Janko Popović Volarić) na scenariju filma Comic sans usred zajedničke i posvemašnje intimne i profesionalne krize. Comic sans Marasović će 2018. doista i snimiti, a film će se pretvoriti u pravi mali domaći indie hit, kao i njegov prethodni filmski uradak, Vis-à-Vis.

Osim dugometražnih hrvatskih filmova, u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti, svaku večer prikazat će se i neki od najboljih studentskih kratkometražnih filmova snimljenih u posljednjih nekoliko godina koji su prepoznati i od strane svjetskih festivala kao što su Igra malog tigra (2015) Jasne Nanut, 13+ (2016) Nikice Zdunić te recentni hit prošlogodišnjeg izdanja programa Kockice Zagreb Film Festivala, Južno voće (2019) Josipa Lukića. Filmski program obogatit će i kratkometražni animirani filmovi nastali u produkciji Akademije likovnih umjetnosti – I’m not feeling very well (2019) Sunčane Brkulj, koji je selektiran za ovogodišnji, zbog korone otkazan, Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju, te nagrađivani film Odrasti u malo drvo (2019) Noemi Ribić.

Održavanje ovog besplatnog humanitarnog događanja pokrenuo je produkcijski duo SABMARINE iza kojeg već nekoliko godina stoje studenti Akademije dramske umjetnosti, Marin Leo Janković i Sabrina Herak Smoković. Misija im je podsjećati na važnost umjetnosti u ovim turbulentnim vremenima, revitalizirali kulturni sektor te potaknuti koncept kulture na otvorenom. Događanje je ujedno humanitarnog karaktera te predstavlja poziv publici na akciju i doniranje sredstava za studente koji su ostali bez izvora prihoda u ovim zahtjevnim vremenima. Poznata je činjenica kako su mnogobrojni projekti otkazani, rad ograničen, a o njihovoj se egzistenciji u ovom kriznom vremenu rijetko progovaralo. U suradnji sa zakladom Solidarna prikupljat će se sredstva za studente, te će se zatim u dogovoru sa Sveučilištem u Zagrebu, usmjeriti prema najugroženijima. Svi oni koji žele pomoći mladima svoj doprinos mogu dati uplatom na poseban žiro račun u periodu od 13. do 20. svibnja, a dodatne informacije možete pronaći na: www.driveinkultura.com.

Ovo događanje označit će početak razvoja nove platforme za nezavisnu kulturu koja je zbog pandemije koronavirusa trenutno potpuno blokirana.

Ulaz i broj automobila je ograničen i posebno reguliran zbog sigurnosnih mjera. Svoje je mjesto potrebno unaprijed rezervirati putem web stranica projekta. (www.driveinkultura.com)

Share