PortaL

Posljednjim svibanjskim vikendom završila je još jedna filmska turneja Drive in kulture, koja već treću godinu u hrvatske gradove donosi posve novo iskustvo gledanja filmova, spajajući američku pop i filmsku top kulturu kroz formu drive in kina, obogaćenu posebnim režiranim programom i brojnim iznenađenjima.

Nakon zagrebačke premijere u listopadu 2021., program PUKOTINE, koju u suradnji provode Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (PrevLab), kolektiv BoliMe i organizacija FamilyLab, uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, nastavlja s putujućim razgovorima posebno posvećenima brizi o mentalnom zdravlju mladih tijekom odrastanja – Fragmenti odrastanja vol. 2 gostuju u nedjelju, 15. svibnja 2022. godine u 11 sati u Sisku u Klubu mladih SHWHAT.

Najljepši nam je onaj tjedan između Božića i Nove godine kad si dozvolimo (barem malu) pauzu od posla i u miru izvrtimo godinu unazad. Prije 365 dana uzbuđeno smo iščekivali 2021. da ostvarimo sve ideje koje smo zamislili. I nakon svih očekivanih i neočekivanih uspona i padova, pomalo iscrpljeni od turbulencija na putu, osmjehujemo se gledajući tu nevjerojatnu 2021. i zaključujemo da je godina bila i više no plodonosna, i više no uzbudljiva.

Boys Boys Boys nije samo još jedna u nizu plesnih predstava. Ovo je predstava koja nastoji popularizirati suvremeni ples u muškoj populaciji i koja je odlučila utabati drugačiji put oglašavanju i promociji hrvatske nezavisne scene, a premijera je u subotu, 11. prosinca 2021. u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru.

Film Murina redateljice i scenaristice Antonete Alamat Kusijanović nagrađen ljetos u Cannesu Zlatnom kamerom (Camera d’Or) od 26. kolovoza prikazuje se u dvoranama Cinestara i Cineplexxa, u ljetnim kinima Kina Mediteran i u ostalim kinima Kino mreže širom Hrvatske. Pred publiku stiže ekipa filma koja će gostovati na svečanim projekcijama u Dubrovniku, Splitu, Hvaru, Jelsi, Šibeniku, Zagrebu, Rijeci te drugim gradovima.

Završio je devetnaesti Tabor film festival koji je ove godine dobio novo vodstvo, a u četiri festivalska dana publika je imala prilike pogledati brojne premijerne filmske naslove. U međunarodnoj konkurenciji Grand Prix dodijeljen je američkom filmu „In the Air Tonight“, a najboljim domaćim filmom proglašen je „Bijeli Božić“ Josipa Lukića.

19. Tabor Film Festival održat će se od 8. do 11. srpnja u dvorcu Veliki Tabor, a posjetitelje čeka uzbudljiv i bogat program filmova u konkurenciji te obilje popratnih sadržaja. Predstavljamo i žiri koji pristiže iz raznih dijelova Europe i regije.