Novosti

Jeste li spremni za još jednu filmsku avanturu pod vedrim zagrebačkim nebom? Provedite vikend na najboljem događanju u gradu – Drive in kulturi!

Novosti

Share

Nakon što je proputovao cijelu Hrvatsku, naš najveći drive in festival svoje veliko finale zakazuje ovog vikenda u Zagrebu, donoseći sjajne filmske naslove i nenadmašnu zabavu za sve uzraste.

Treća destinacija: Osijek

Trebat će još mnogo vremena da se slegnu sjajni dojmovi od proteklog vikenda u kojem je Drive in kultura na osječkim katakombama priredila spektakularan kulturni show za sve uzraste. Dok su odrasli Osječani mogli uživati u filmu Joachima Triera Najgora osoba na svijetu te u filmu Sad sam ja Irena redateljice Jasmine Beširević, koja se publici obratila i video porukom, mali gledatelji oduševljeno su pratili sjajne Neparoždere, a posebno iznenađenje priredili su i vatrogasci iz Javne vatrogasne postaje Osijek. Tople svibanjske večeri uz Dravu i Drive in kulturu pokazale su se dobitnom kombinacijom, a Osijek ostaje mjesto u koje će se ovaj festival uvijek rado vraćati.

Foto: Josipa Maksimović

Zagrebački spektakl za kraj filmskog putovanja

Ovogodišnji filmski krug Drive in kultura zatvara tamo gdje je sve i započelo prije dvije godine, na parkiralištu Hale V Tehničkog muzeja u Zagrebu, koje se u petak i subotu, 27. i 28. svibnja od 21 sat pretvara u najveće drive in kino pod modrim zagrebačkim nebom i još jednom dočekuje posjetitelje s neodoljivim filmskim i show programom, poklonima iznenađenja i najboljom zabavom tog vikenda u gradu. Filmski program je i za zagrebačko izdanje podijeljen u večer za odrasle u petak, te subotnji program prilagođen djeci.

Petak, dan za pomaknute romanse

Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam vidio, red. Igor Bezinović i Ivana Pipal

Prvi dio programa u petak otvara kratkometražni film kojeg je teško smjestiti u određeni žanr, ali sasvim sigurno možemo reći kako je jedan od najzabavnijih domaćih filmova snimljenih proteklih godina. Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio nastao je pod redateljskom palicom Igora Bezinovića i Ivane Pipal, koji kroz spoj igranog filma i tehnike animacije pripovijedaju posve nekonvencionalnu priču o glavnom liku Zokiju i njegovoj istrazi o podrijetlu jedne mikrokazete, a koja je ujedno i sasvim pomaknuta romansa u kojoj se traži jedna Petra. Romantična štorija, naime, smještena je na otočko smetlište na kojem mekeću koze, zuje muhe, klikću galebovi, a naći će se tu i jedan vrlo pristojan Japanac. Pred našim očima buja totalno otkačeni mikrosvijet, a redateljsko znalačko poigravanje s filmskim rodovima i gledateljevim očekivanjima intrigira maštu do krajnjih granica. Posebnost i uspješnost ovog filmskog eksperimenta prepoznali su i žiriji i publike filmskih festivala, na kojima je Mikrokazeta osvojila nekoliko značajnih nagrada.

The Worst Person in the World

Zaigrani filmski početak večeri savršen je uvod u drugi dio u kojem slijedi dugometražni film. Izbor za zagrebačko izdanje pao je na najnovije ostvarenje proslavljenog norveškog redatelja Joachima Triera, film Najgora osoba na svijetu. Žanrovski se identificirajući kao dramedija, ova crnohumorna filmska priča slijedi slatko-gorku životnu svakodnevicu glavne junakinje, dvadesetogodišnje Julije čiji život u suvremenom Oslu obilježava potraga za ljubavlju i smislom. Njezina profesionalna predomišljanja i ljubavne nedoumice traju do trenutka promjene, kada upoznaje petnaest godina starijeg Aksela. Redateljevo pronicljivo i umješno bavljenje ovom temom brzo je prepoznala stručna kritika, pa je film u The Guardianu proglašen instant-klasikom, nalazi se na većini popisa najboljih filmova u prethodnoj godini, a o tome da ga vrijedi pogledati svakako svjedoče i nagrada Cannesa Renati Reinsve za najbolju glumicu te nominacija za Oscara u kategorijama najboljeg stranog filma i originalnog scenarija.

Subota posvećena najmlađoj filmskoj publici

Neparožderi – najgledaniji animirani film u povijesti Češke na dječjem drive-in izdanju

Druga večer, nazvana Kids Edition, donosi mnogo zabave djeci i njihovim roditeljima, jer na veliko platno Drive in kulture stižu Neparožderi! Ako se pitate gdje vam uvijek nestaje po jedna čarapa iz para ili tko su pak neparožderi, odgovor potražite u subotu! Neobična priča o nevidljivim stvorenjima koja potpisuju odgovornost za nestajanje naših čarapa u ormarima i ladicama ispričana je kroz avanture malenog Hihića koji kreće u potragu za stricem. Hihić živi u jednom stanu s ostarjelim djedom Lamorom s kojim ima poseban odnos, a potraga koja mu predstoji od njega će zahtijevati da pobijedi sve svoje strahove. Ovaj neodoljiv i poučan dugometražni animirani film nastao je u češko-slovačko-hrvatskoj koprodukciji u režiji Galine Miklínove, s hrvatskim glumcima Goranom Navojcem, Ronaldom Žlaburom, Žarkom Potočnjakom i Majom Posavec kao naratorima.

Veliko finale za sve generacije

Puno uzbudljivih trenutaka očekuje posjetitelje zagrebačkog izdanja Drive in kulture koju, kao i do sada, organizira produkcijska kuća SABMARINE. Show program, nezaobilazna komponenta ovog festivala uz filmove kao njegovu okosnicu, ove je godine u čvrstim voditeljskim rukama mladih glumačkih snaga. Zagrebačku će publiku svojom pozitivnom energijom i duhovitošću u svijet filma uvesti Filip Lugarić, diplomant zagrebačke Akademije dramske umjetnosti u klasi Krešimira Dolenčića i dugogodišnji član Istarskog narodnog kazališta te Josipa Anković, dobitnica nagrade na Festivalu glumca za vlastiti autorski projekt Fešta u Teatru Exit, glumica koja trenutno igra u tri hit predstave kazališta Kerempuh, iza nje su uloge u dugometražnim filmovima Šesti bus i Slatka Simona, a šire ju je gledateljstvo moglo upoznati i u ulogama domaćih sitcoma poput Mrkomira Prvog i ‘Ko te šiša.

 

Zadnji vikend u svibnju Zagreb ponovo diše u ritmu Drive in kulture, našeg najvećeg drive in festivala koji je poseban po tome što ujedinjuje kvalitetnu kulturnu ponudu s vrhunskom zabavom, ali i ugodom gledanja programa iz vlastitog automobila, stvarajući sinergiju koju je teško opisati riječima jer je jednostavno – treba doživjeti. Stoga pozivamo filmoljupce svih generacija i svih fela – ljubavne parove i one koji će to tek postati, prijatelje, obitelji, samce i slučajne prolaznike da se sa svojim automobilima priključe najboljem vikend provodu u gradu i učine posljednji svibanjski vikend svojim vikendom za pamćenje. Vidimo se na trećoj zagrebačkoj Drive in kulturi!

Drive in kultura organizira se pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Zagreba, a sve detalje o programu i ulaznicama potražite na www.driveinkultura.com.

Share