Novosti

Kratkom filmu Škafetin odobrena sredstva HAVC-a

Zagreb, 15. prosinca 2020.

Novosti

Zagreb, 15. prosinca 2020.

Share

Film Škafetin prema scenariju Paška Vukasovića i Andrije Mardešića podržan je od strane Hrvatskog audiovizualnog centra putem Javnog poziva za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2020. godini u kategoriji poticanja proizvodnje kratkometražnih igranih filmova.

Radi se o debitanskom filmu Paška Vukasovića, do sada publici poznatom po glumačkim ulogama i kazališnim režijama, koji će prikazati intimnu priču o nemogućnosti suočavanja s krucijalnim životnim problemima.

SINOPSIS FILMA

—  Ljeto je. U obiteljsku kuću u Kaštelima u kojoj žive Otac (58), sin Roko (26) i nepokretna, bolesna Mater (57) dolazi Sabina (52), žena iz Bosne koja će s njima živjeti i brinuti o materi. Otac i Roko potpuno su rastrojeni zbog materine bolesti, ali svoju emotivnu težinu guraju pod tepih zaobilazeći suočavanje s problemom. Rješenje svih nedaća otac vidi u prodaji zemlje i punom škafetinu para. Jednog dana pare iz škafetina nestaju, a glavni i jedini osumnjičeni je Sabina.

Prema riječima umjetničkog savjetnika Ivana Sikavice radi se o “Još jednom izdanku splitske škole, karakteristične po svojim osobnim pričama, koje su naturalističke, pseudo dokumentarne i autentične te jasno portretiraju podneblje i specifični dalmatinski mentalitet. (…) Scenarij prepoznatljivih obiteljskih odnosa i lokalnog ambijenta, ali univerzalnog jezika kojim može komunicirati i na filmskim festivalima. Priča odiše autentičnošću i većina autorske ekipe dio su redateljeve obiteljske situacije i važan kotačić ove autobiografske priče redatelja, scenarista i glumca ovog projekta.”. Cjelovito obrazloženje nalazi se ovdje.

Ukupna ostvarena potpora iznosi 200.000,00 kuna, a popis svih odobrenih projekata nalazi se ovdje.

Producenti filma su Marin Leo Janković i Sabrina Herak Smoković.

Share