Novosti

Osječka Drive in kultura ovoga vikenda donosi dva dragulja recentne kinematografije

Novosti

Share

Nakon izuzetnog zagrebačkog i rasprodanog pulskog izdanja i Osječani po prvi puta imaju priliku uživati u jedinstvenom spoju umjetnosti i spektakla po uzoru na nekadašnja drive-in kina.

Omiljeno mjesto Osječana, katakombe iza Krunske utvrde, pružit će gostoprimstvo putujućem događanju Drive in kultura, koje u Osijek stiže u subotu, 18. rujna 2021. Drive in kultura u Osijeku najavljivana je za srpanj, ali zbog nepovoljnih vremenskih prilika, odgođena je za novi datum u rujnu. Projekt mladog produkcijskog dua SABMARINE iza kojeg stoje Sabrina Herak Smoković i Marin Leo Janković, nastao prošle godine kao odgovor kulture na nenadanu situaciju lockdowna uslijed pandemije, u međuvremenu je prerastao u jedinstveno događanje na našim prostorima koje publici uz romantičan, retro štih nekadašnjih drive in kina nudi pomno odabran umjetnički program uz obilje dobrog provoda i zabave. 

Među posebnostima Drive in kulture jest i osobita briga organizatora da se njihova publika osjeća dobro, pa je kroz program vode i zabavljaju glumci, a u Osijeku će svojim šarmom i duhovitošću ove uloge oplemeniti osječki glumci i mlada lica Antonija Mrkonjić Silvijo Švast. Režiju ovog spektakla potpisuje svestrana kazališna redateljica i glumica Arija Rizvić, pobjednica HTV-ova showa „Zvijezde pjevaju“ i dobitnica regionalne nagrade Večernjakov pečat za osobu godine 2020, te Marijan Josipović osječki glumac i lutkar koji iskustvo skuplja na raznim pozicijama u kazalištima diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu. 

Dva dragulja recentne kinematografije

 
 Leon Lučev i Gracija Filipović u filmu Murina

Filmski program donosi dva domaća filma, prave dragulje naše recentne kinematografije. Večer započinje kratkometražnim filmom redateljice Dalije Dozet „Kako razgovarati s mamom. Putopisni esej nastao za vrijeme pandemije govori o obiteljskoj komunikaciji i osjećaju da ponekad u takvim situacijama „govorimo kineski“. Tema je filmski obrađena na jedan vrlo intiman način, u kojem se autorica koristi vlastitim glasom kao sredstvom obraćanja, razmišljajući kako je ponekad za otvaranje pitanja bliskosti potrebno otići na drugi kraj svijeta, kamuflirajući sve idejom avanture, te da za film možda nije potrebno snimiti ni kadar. No, kadrovi ovog filma autorici su donijeli i nagradu Green DCP na festivalu 25 FPS, a tema s kojom se svi možemo poistovjetiti zasigurno nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Murina, film koji je osvojio prestižnu nagradu Camera d’Or na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu te nagradu Zlatna vrata Pule kao najbolji film na Pulskom filmskom festivalu, izbor je dugometražnog filma za osječko izdanje Drive in kulture. Ovaj debitantski film dubrovačke redateljice Antonete Alamat Kusijanović bio je jedan od top pet najgledanijih filmova u prvom tjednu prikazivanja, a osim priče koja je zaintrigirala svakog gledatelja, film okuplja i vrhunsku glumačku postavu. Leon Lučev u ulozi autoritarnog oca, danska glumica srpskih korijena Danica Ćurćić u ulozi majke, novozelandski glumac Cliff Curtis koji je ostvario uloge u brojnim holivudskim filmovima u ulozi Javiera, te mlada debitantica Gracija Filipović glavni su akteri ove uzbudljive obiteljske psihološke drame čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku. Osječanima je ovo jedinstvena prilika da film prvi put pogledaju u drive-in iskustvu, a posebno je iznenađenje gostovanje glavne glumice Gracije Filipović koja će prisustvovati projekciji filma uz prigodan razgovor s autorima. 

A za zagrijavanje — igranka!

DJGK aka Goran Kolak

Rasplesan doček večeri na katakombama donosi Goran Kolak koji pod dobro znanim umjetničkim pseudonimom DJGK djeluje na regionalnoj elektronskoj sceni već dvadesetak godina, a osječkoj je publici poznat i iz legendarnog kluba Epic u kojem je bio posebno angažiran tijekom 2019. godine. U svom dugom stažu među ostalim postignućima potpisuje i pokretanje i kreativno vođenje klupske platforme Igranka, zaslužne za mnoge sate plesa i veselja na najrazličitijim partyjima. Kao DJ, najsretniji je kad mu se pruža prilika da slaže setove kojima može ispričati jednu veliku priču, a ona će u ovu subotnju večer govoriti svim jezicima, u širokom rasponu od house, electro i techno pravaca, s naglaskom na obveznu prisutnost groovea te deep i driving elemenata plesne glazbe. DJGK predstavit će savršenu uvertiru u filmsku noć pod zvijezdama. 

Kultura na kotačima u gradu na Dravi

 

Filmski program počinje u 20:00 sati, dok zagrijavanje s DJGK počinje u 19:00 sati, od kad je dopušten ulazak automobila. Važno je napomenuti i to da uz ulaznicu koja se naplaćuje po vozilu – a ne po osobi, posjetitelje čekaju i paketi iznenađenja, koji će im uz sjajnu atmosferu i kvalitetan program dodatno izmamiti osmijehe na lica. Program je sufinanciran sredstvima Grada Osijeka i Turističke zajednice grada Osijeka. Sve informacije potražite na www.driveinkultura.com

Osječke katakombe godinama svjedoče brojnim zabavama i druženjima, ali su isto tako i pravo mjesto za nova iskustva uživanja u kulturi. Stoga vas pozivamo da iskoristite sve potencijale toplih kasno-ljetnih večeri i prisustvujete prvom osječkom izdanju Drive in kulture te zajedno s veselom ekipom kulture na kotačima upišete neke nove gradske uspomene koje će se dugo zadržati u pamćenju svih sudionika. Pred nama je večer u gradu na Dravi koja se ne propušta!

Share