Novosti

Svečano otvoren 19. Tabor Film Festival!

Zagreb, 9. srpnja 2021.

Novosti

Zagreb, 9. srpnja 2021.

Share

Sinoć je u dvoru Veliki Tabor u Desiniću otvoren 19. Tabor film festival, koji od ove godine ima novo vodstvo.

Dvorac Veliki Tabor u Desiniću ponovo je otvorio svoja vrata ljubiteljima kratkometražnog filma, a sinoćnje je otvaranje pod voditeljskom palicom glumca Josipa Ledine proteklo u vedrom tonu, ali i u znaku prijateljske primopredaje festivala novim organizatorima. Nakon što je Udruga Gokul iz Zaboka osnovala i punih osamnaest godina vodila festival, devetnaesto izdanje preuzele su nove snage okupljene u produkcijski tim SABMARINE. Simboličnom predajom ključeva dvorca tako su vođenje festivala preuzeli nova izvršna direktorica Sabrina Herak Smoković i novi direktor Marin Leo Janković, koji su na sebe preuzeli i zadatak da u srce Hrvatskog zagorja nastave donositi svjetsku filmsku umjetnost.

Prisutnima se najprije obratio dosadašnji direktor festivala Nenad Borovčak, koji se kratko prisjetio festivalskog puta započetog 2003. godine u još neobnovljenom dvorcu, godina seljenja festivala na različite lokacije zbog rekonstrukcije dvorca u kojima je bilo važno istrajati kako bi se zadržao kontinuitet, sve do ponovnog povratka 2013. i formiranja festivala kakav postoji u današnjem obliku.

Nenad Borovčak vodio je TFF punih osamnaest godina

Uz zahvale partnerima i suradnicima, nasljednici festivala Sabrina Herak Smoković i Marin Leo Janković posebno su se zahvalili Nenadu Borovčaku na pruženoj prilici da preuzmu vođenje festivala, što je, kako su istakli, svojevrsni presedan u hrvatskoj festivalskoj industriji. Naglasili su tendenciju da na Tabor dovedu što više mladih autora i pretvore ga u meku kratkoga filma, što je već ove godine započeto s novim programom ADU Shorts, a za novu eru ovog festivala najavili su i nove zamisli koje će se realizirati od iduće, jubilarne godine.

Predaja ključa dvorca novom vodstvu festivala

Svečanom otvorenju nazočio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je u pozdravnom govoru zahvalio dosadašnjem direktoru Tabora Nenadu Borovčaku, kao i cijelom njegovom timu koji je u proteklih osamnaest godina svojim predanim radom uspio od ovog festivala napraviti brend zagorske županije, čime će se sve što je ovdje godinama stvarano višestruko vraćati Zagorju i u budućnosti. Novom vodstvu župan je poželio sreću u izazovima koji su pred njima i radu na festivalu u kojem će, kako je naglasio, i dalje imati veliku podršku Krapinsko-zagorske županije, a za sljedeću godinu i obilježavanje dvadesete obljetnice festivala najavio je i posebno pokroviteljstvo.

Župan Željko Kolar s direktorom festivala Marinom Leom Jankovićem i izvršnom direktoricom Sabrinom Herak Smoković

Sve prisutne pozdravio je i ravnatelj Muzeja hrvatskog zagorja Jurica Sabol, izrazivši zadovoljstvo što je festival uspio održati kontinuitet unatoč pandemijskim uvjetima. Uz čestitke novom vodstvu, iskazao je želju za dobrom budućom suradnjom u kojoj se nada i novim zamislima i projektima, s obzirom da je Tabor Film Festival jedan od ključnih programa koji se odvijaju u ovoj instituciji.

Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog Zagorja

Ovogodišnji festivalski program predstavio je selektor Ivan Ramljak. Ove godine festival broji čak 22 hrvatske filmske premijere, a u bogatom programu međunarodne i domaće konkurencije za festivalske će se nagrade natjecati četrdesetak stranih i domaćih filmskih autora. Uz filmove u konkurenciji, festival i ove godine prikazuje mnogo izvrsnih filmova i u svojim popratnim programima kao što su Zagorski specijalNoć žive publike, retrospektive prošlogodišnjih pobjednika Natka Stipaničeva i Cristèle Alves Meire te programu ADU Shorts, posvećenom mladim hrvatskim redateljima. Najmlađi posjetitelji za vikend će moći uživati u filmskim matinejama bratskog festivala KIKI, međunarodnog festivala dječjeg filma, a posjetitelje očekuju i razne filmske edukacije, interaktivna izložba, kao i bogat glazbeni program u kojem ove godine nastupaju Aklea Neon, Plazmatick, Jan Kinčl. Stefanic & hrwo E i drugi.

Selektor Ivan Ramljak

Tabor Film Festival središnje je ljetno događanje u Hrvatskom Zagorju, a ovom, kako ga organizatori vole nazivati, najopuštenijem festivalu u ovom dijelu svemira, stignete se pridružiti u naredna tri festivalska dana ovog vikenda.

Share