Novosti

Pizza od slatkog korijena, Marsovci i operne borbe pijetlova na novom izdanju Drive in kulture u Puli!

Novosti

Share

Nakon uspješnog vikenda u Sisku, najveći drive-in festival u Hrvatskoj putuje dalje i sljedeći vikend, 13. i 14. svibnja, uparkirava u Pulu s prvoklasnim filmskim programom i zabavom za sve generacije.

Snoviti vikend u Sisku kao start najvećoj drive-in turneji

Svibanjsko putovanje Drive in kulture hrvatskim gradovima počelo je u Sisku, koji je prošlog vikenda na najljepši mogući način ugostio ovaj festival. Gradu koji je prošao mnoge teške trenutke trebaju ovakva događanja, koja će ih barem nakratko oteti problemima svakodnevice. Zabave svakako nije nedostajalo uz mlade glumce Teu Harčević i Marka Kasala koji su svojim duhovitim voditeljskim intervencijama podigli raspoloženje svima, a pored izvrsnih domaćih filmskih naslova posjetitelji su uživali i u atmosferi cijelog događanja: gorjele su baklje i trubilo se za kulturu iz sve snage! Poseban estetski doživljaj i duh nekih davnih vremena prve je večeri osigurao prekrasni ručno izrađeni Mercedes kabrio Davora Španića iz Old Timer kluba Sisak, dok su se druge večeri događanju pridružili predstavnici hrabrog srca grada – vatrogasci s vatrogasnim vozilom u kojem su se mali posjetitelji mogli i provozati po parkiralištu te tako ostvariti svoje dječje snove. Snoviti vikend u Sisku je za nama, a Drive in kultura pakira svoje veliko platno i kreće ka narednim postajama.

Foto: Dorijan Šipuš

Pula i Drive in kultura – ponovni susret starih znanaca

Da su pulska publika i Drive in kultura kliknuli na prvu, pokazalo se na prošlogodišnjem izdanju u kojem je filmsko druženje pod vedrim nebom obilježila sjajna atmosfera. Dobre navike svakako treba njegovati, pa je novi susret limenih ljubimaca i njihovih vlasnika pred velikim filmskim platnom zakazan već za sljedeći vikend, petak i subotu 13. i 14. svibnja u 21h, na starom mjestu – parkiralištu Karlo Rojc. I ove su godine organizatori SABMARINE mislili na sve generacije filmske publike, namijenivši program u petak odraslima, dok je subotnja filmska večer obiteljska.

Filmski program u petak 13. svibnja usrećit će sve koji od filmova očekuju najbolji mogući omjer zabave i vrhunske kvalitete. Premda će ga autorica Kata Gugić skromno opisati kao „običnu borbu pijetlova“, kratkometražni film Cockpera koji otvara program sve je samo ne običan: inspiriran Ezopovom basnom Dva pijetla i orao, spojem vrhunske ilustracije i glazbe on prerasta u pravu animiranu operu, malo remek djelo koje će oduševiti baš svakoga. O posebnosti ovog filma svjedoče i brojne nagrade i pohvale na festivalima kao što su Tabor Film Festival, ljubljanski FeKK, SEEfest, Flipbook Film Festival i australski festival animiranog filma AniMate.

Dok svojom formom Drive in kultura u naše gradove donosi povratak u bezbrižne pedesete godine prošloga stoljeća, na filmskom će platnu u dugometražnom filmu prve večeri zaživjeti i duh ludih sedamdesetih, projekcijom komedije Licorice Pizza. Novi film američkog redatelja Paula Thomasa Andersona priča je o odrastanju kalifornijskih tinejdžera Alane Kane i Garyja Valentinea, koji se zaljubljuju jedno u drugo tijekom turbulentnih 1970-ih. Ova blještava, melankolična i slatka (licorice je naziv za biljku koju zovemo sladić ili slatki korijen) komedija o teškoćama odrastanja i prvih ljubavi donosi mnogo smijeha, ali i budi čežnju za slobodoumljem tog otkačenog desetljeća. Film je to koji u najboljoj maniri slijedi filmske klasike poput Američkih grafita i Zlatnog doba u Ridgemontu, te se već ovjenčao nagradama relevantnih svjetskih festivala, a zanimljivo je da su glavni glumci Alana Haim i Cooper Hoffman zapravo filmski debitanti, koji su se sjajno snašli pored glumačkih veličina poput Seanna Penna ili pak osebujnih i neponovljivih umjetnika poput Toma Waitsa.

Nakon uzbudljivog filmskog petka, u subotu 14. svibnja ništa manje uzbuđenja, no ovaj puta za malo mlađe gledatelje i njihove roditelje. Na velikom platnu prikazat će se prvi domaći znanstveno-fantastični film za djecu Moj dida je pao s Marsa, redateljice Marine Andree Škop i redatelja Dražena Žarkovića. Neobična avantura devetogodišnje djevojčice Une kojoj se život preokrene kada njezinog djeda otmu izvanzemaljci te uz pomoć mrzovoljnog robota Dode krene u potragu za njim, snimljena je prema motivima istoimene kratke priče Irene Krčelić. Pored maštovite priče i izvrsnih protagonista, male i velike gledatelje sasvim će sigurno oduševiti vizualni identitet filma u kojem se koriste najsuvremenije filmske tehnike te u hrvatskoj kinematografiji dosad nezabilježeni posebni efekti, a vrijedi spomenuti da su u nastajanje filma bila uključena i djeca, koja su, primjerice, sama izabrala Ozrena Grabarića da glasom dočara lik Dode.

Show program na parkiralištu

Pulska publika to već zna, ali nije naodmet ponoviti da Drive in kultura nije samo obično gledanje filmova, već i odlična zabava, režirani show kroz koji gledatelje vode glumci, kojima je ovo prilika i da se zbliže s publikom i da se predstave u novom i drugačijem izdanju. Ove godine domaćini u Puli bit će glumica Nika Ivančić, Puležanka koju poznajemo po ulozi Maše Artuković u filmu Egzorcizam Dalibora Matanića i trenutno gledamo u hit predstavi Teatra Exit Realisti, te Filip Lugarić, diplomant zagrebačke Akademije dramske umjetnosti u klasi Krešimira Dolenčića i dugogodišnji član Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta.

U kinu na otvorenom uz tinejdžerske ljubavi, povratak u sedamdesete i svemirske teme sve brige svakodnevice pouzdano nestaju. Recept za opuštanje i nezaboravan doživljaj ima Drive in kultura, te vam ga s veseljem propisujemo za nadolazeći vikend, a sve dodatne informacije o programu i ulaznice potražite na www.driveinkultura.hr.
Pulsko izdanje Drive in kulture nastalo je pod pokroviteljstvom Grada Pule i Turističke zajednica grada Pule.

Share