Novosti

Plesni eksperiment Individue(t) kao neizbježna ovisnost o drugom

Zagreb, 11. siječnja 2020.

Novosti

Zagreb, 11. siječnja 2020.

Share

Ovoga siječnja u Zagrebačkom plesnom centru očekuje nas premijera plesne predstave Individue(t) nastale u koreografiji i izvedbi Lare Frgačić i Endija Schröttera, a u organizaciji produkcijske kuće SABMARINE.
 
 

U Zagrebačkom plesnom centru, u petak i subotu, 15. i 16. siječnja 2021. s početkom u 20 sati, održat će se pretpremijera i premijera plesne predstave Individue(t) čiji su autori, te ujedno i izvođači, Lara Frgačić i Endi Schrötter.

Ovaj autorsko-istraživački projekt predstavlja prvu u nizu očekivanih suradnji dvoje mladih plesača koji nastoje primijeniti stečena znanja prikupljena za vrijeme studiju suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, kao i koreografske alate dosad stečene kroz rad s raznim domaćim i stranim koreografima.

Osluškujući i usklađujući međusobne interese, Lara i Endi generirali su materijal koji ne bježi od naracije i ne strahuje od pojma dramsko. Njihovo specifično viđenje suvremene plesačko-izvedbene prakse dovelo ih je do predstave koja nastoji prikazati kompleksan odnos do kojeg bezuvjetno dolazi kada se dvije individue nađu u istom fiktivnom prostoru odnosa iz kojeg ne mogu izaći.

Njihova tijela i pokreti ilustriraju izmjenu moći uz paradoksalnu ovisnost o ovom drugom koja je tokom predstave prikazana kroz niz dijelova u kojem obje strane dobivaju priliku pokazati svoju dominaciju, a u isto vrijeme, u službi same koreografije, nužno moraju djelovati skladno, na momente čak i posve unisono.

Individue(t) izvan svojih tematskih odrednica predstavlja projekt koji uz sebe nastoji okupiti širi autorski tim željan stvaranja baš poput Lare i Endija, a sve s ciljem stjecanja iskustva te pružanja prilike mladim umjetnicima i zaljubljenicima u umjetnost da otkriju mjesto za sebe na domaćoj izvedbenoj sceni. Svjesni toga da umjetničko djelovanje ne smije stati usprkos okolnostima, producentska kuća SABMARINE, bez obzira na krizu i ograničenja pred kojima se trenutno nalazimo, i dalje nastavlja poticati mlade umjetnike te kulturni sadržaj distribuirati što široj publici.

Dramaturgiju potpisuje Marija Androić, autor glazbe je Jan Kozumplik, dok svjetlo oblikuju Luka Črnelč. Za fotografije je zaslužna Anja Krušelj, za dizajn plakata Lucija Tandara i Leon Žilavi, dok režiju video materijala potpisuje Lovro Mrđen uz snimatelja Leona Žilavog. Producenti ove plesne predstave su Sabrina Herak Smoković i Marin Leo Janković.

Predstava Individue(t) nastala je u SABMARINE produkciji u suradnji s programom Koreospektar Zagrebačkog plesnog centra.

Više o projektu ovdje.

Share