Novosti

Drive in kulturom u Osijeku završili smo ovogodišnju ljetnu turneju

Novosti

Share

Omiljenu osječku lokaciju, šarmantne Katakombe, pretvorili smo u najveće drive-in kino u ovome dijelu Hrvatske!

Osječka Drive in kultura održala se u subotu, 18. rujna 2021. na Katakombama. Ovim smo događajem završili ljetnu turneju drive-inom unutar koje smo posjetili čak tri grada – Zagreb, Pulu i Osijek. Osječko je izdanje pritom bilo po mnogočemu jedinstveno. Nakon zagrijavanja glazbenim bitovima poznatog osječkog DJ-a Gorana Kolaka, znanog pod pseudonimom DJGK, prikazali smo najrecentnije hrvatske filmove, kratkometražni film osječke redateljice Dalije Dozet “Kako razgovarati s mamom” koji nas kroz neobičan putopisni esej suočava s glavnim problemom današnjice – nemogućnošću komunikacije i otežanim razumijevanjem okoline, a posebice onih najbližih.

Nakon gromoglasnog trubljenja u znaku zadovoljstva, publika je imala priliku pogledati i najnoviji dragulj hrvatske kinematografije – dugometržani film Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović koji je osvojio nagradu Camera d’Or na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, ali i tri nagrade na Pulskom filmskom festivalu, od kojih se posebno ističe hvalevrijedna Nagrada publike. Organizatori su posjetitelje iznenadili posebnim gostovanjem glavne glumice Gracije Filipović koja je ispričala dogodovštine i avanture sa snimanja, ali i opisala iskustvo rada na svom prvom dugometražnom filmu na kojem je bio prisutan i holivudski glumac Cliff Curtis.

Također, cijela večer ne bi bila toliko zanimljiva da nas kroz program nisu vodili šarmantna i razigrana mlada osječka glumačka lica – Antonia Mrkonjić i Silvijo Švast. Režiju je pritom potpisala Arija Rizvić, uz asistenciju osječkog glumca i lutkara Marijana Josipovića.

Veliko hvala svima koji su drive-in večeri učinili čarobnima

Drive in kultura projekt je koji je intuitvno nastao 2020. godine, kao reakcija na situaciju u kojoj se cijeli svijet našao, a kojim je kultura bila posebno pogođena. Iako je projekt nastao uslijed korona krize, već je u svojem drugom izdanju postigao svoj cilj i postao putujuća distribucijska platforma recentnih europskih i hrvatskih filmova kojim nastoji širiti filmsku pismenost i promicati kulturu među raznim generacijama, a na publici zanimljiv i pristupačan način. U ovoj smo se godini provozali kroz 3 grada — Zagreb, Pulu i Osijek, prikazali 12 recentnih nezavisnih filmova, poslušali 5 glazbenika te održali 6 jedinstvenih drive-in večeri koje će raznim generacijama zasigurno ostati u nezaboravnom sjećanju!

Ovim se putem produkcija SABMARINE želi zahvaliti svim prijateljima i partnerima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom projektu, svim sponzorima koji su bili dio priče i učinili ju posebnom, ali i svim posjetiteljima u limenim ljubimcima bez kojih svako drive-in izdanje ne bi bilo toliko čarobno.

Vidimo se dogodine,

brm-brm

POGLEDAJ KAKO NAM JE BILO U OSIJEKU — GALERIJA FOTOGRAFIJA

Share