Novosti

SINGULARITY: prva hrvatska predstava u virtualnoj stvarnosti

Zagreb, 14. studeni 2020.

Novosti

Zagreb, 14. studeni 2020.

Share

Šokantna 2020. donijela je lavinu promjena, ali i pitanja od kojih nam je svakom najvažnije “kako će izgledati budućnost?”. Studenti Akademije dramske umjetnosti (r. Bruno Margetić, prod. Iris Tomić) napisali su i izveli svoj odgovor, a u njemu po prvi put sudjelujete vi. Singularity je jedinstvena izvedba za jednu osobu čije se iskustvo neće moći usporediti s tuđim. A ni vlastitim ponavljanjem „spajanja“ ni sami nećete dvaput biti jednako virtualizirani.

Singularity  je umjetna inteligencija koja je razvila vlastitu svijest. Ljudi su pozvani spojiti se na matricu ili cloud ukoliko zadovolje određene kriterije. Pritom ih vode androidi – roboti identični ljudima –  koji kroz razgovor i test s gledateljima-kandidatima propituju etičke dileme o granicama između prirodnog i umjetnog. Kandidati za Singularity vlastiti su proroci i suci jer daljnji razvoj izvedbe i iskustva ovisi o njihovim odgovorima čime su oni zajamčeno unikatni. Osim što predstavu direktno usmjeravaju odluke gledatelja-kandidata, o naravi i atmosferi interakcije ovisi i konačan ishod. Predstava granicu između biološke i umjetne inteligencije i stavlja se u poziciju umjetne. Sudionici se tako kreću fizičkim prostorima koji su digitalno mapirani ili, jednostavnim riječima, virtualno oblikovani na konačno zadovoljavajuć način. Realnost i virtualnost u savršenoj su sprezi gdje jedno nadopunjuje drugo.

Singularity kao pionirski umjetničko-tehnološki projekt mitologija je suvremenog, digitalnog doba. Tematizira budućnost simbioze čovjeka i tehnologije započetu još prethistorijskim spajanjem palca i kažiprsta. 

Predstava Singularity je epidemiološki osigurana personaliziranim izvedbama, a za dodatnu zaštitu ostvarena je suradnja sa SABMARINE-om te su tijekom izvedbi korištene dizajnerske zaštitne maske Your Personal Saviour

Singularity se održao u Dvorani F22 (Frankopanska 22) 11., 12. i 13. studenog 2020.  

foto: Lara Varat

 

Share