19. Tabor Film Festival

Datum

Kategorija

U srednjovjekovnom dvorcu kod Desinića održan je 19. po redu Tabor Film Festival koji je opravdao baš sva očekivanja! Svi koji su barem jednom otišli i doživjeli čari ovog festivala za njega mogu reći samo riječi hvale, a za one koji ne znaju, riječ je o međunarodnom festivalu kratkometražnog filma koji je uz ovogodišnji bogati glazbeni i filmski program oduševio publiku.

Festival je ove godine održan od 8. do 11. srpnja, a evo svih informacija na jednom mjestu!

Nakon što je Tabor Film Festival prošle godine dosegao punoljetnost, ova mu godina također donosi i značajne promjene: nakon osamnaest godina vođenja festivala, članovi Udruge za kulturu Gokul s dosadašnjim direktorom festivala Nenadom Borovčakom na čelu, predali su festivalsko kormilo produkcijskom timu SABMARINE.

Tabor Film Festival najdugovječniji je međunarodni festival kratkometražnog filma u Hrvatskoj. Svake godine u srpnju spomenik nulte kategorije, Dvor Veliki Tabor, postaje filmsko središte Hrvatskog zagorja. Naglasak je pritom na kvalitetnom natjecateljskom i popratnom filmskom programu, uz glazbeni program, ali i izložbe, predavanja i Festivalski kamp.

Središnje festivalsko događanje u Hrvatskom zagorju po devetnaesti je put od 8. do 11. srpnja 2020. godine otvorilo svoja vrata svim ljubiteljima dobrih filmova i glazbe. Tabor Film Festival održao se na lokaciji dvora Veliki Tabor gdje je unutar 4 festivalska dana publika imala priliku pogledati više od 100 kratkometražnih filmova u 2 projekcijske dvorane — Kino Tabor Varoš i Kino Rustica, s čak 22 premijerna naslova koja se po prvi put prikazuju publici u Hrvatskoj.

SVI POBJEDNICI 19. Tabor film festivala

DOBITNICI NAGRADA

Najboljim domaćim filmom festivala proglašen je ‘Bijeli Božić’ redatelja Josipa Lukića. Tema gradskog parka oduševila je ovogodišnji žiri koji su činili Natko Stipaničev, Matevž Jerman i Asja Krsmanović, a koji su se složili u mišljenju da je riječ o autentičnom, duhovitom i tjeskobnom filmu koji apsolutno djeluje van klasičnih vremenskih i prostornih granica, no ipak jasno iznosi probleme suvremenog doba.

Međunarodni žiri u sastavu Jelene Maksimović, Josipa Lukića i Olafa Möllera Grand Prix nagradu za najbolji film dodijelio je američkom redatelju Andrewu Normanu Wilsonu za eksperimentalni film ‘In the Air Tonight‘.

I publika je dodijelila svoju nagradu za najbolji film, a ona je otišla u ruke autorice Kate Gugić za film ‘Cockpera‘. Radi se o kratkoj animiranoj operi inspiriranoj Ezopovom basnom ‘Dva pijetla i orao’.

GLAZBENI PROGRAM

Uz filmski, atmosferu je dodatno zagrijao i bogati glazbeni program! Ove godine, na Taboru mogao si uživati u plesnoj i elektronskoj glazbi domaćih glazbenika i DJ-a koji su zagrijavali publiku prije i nakon filmskih projekcija. Aklea Neon, Jan Kinčl, Plazmatick, Eleven, Muzika za dobar đir, Stefanic & hrwo E, DJ Jogurt i DJ Anikulapo obilježili su dvije pozornice – Sunset i Sunrise Stage.

 

Pišite u kalendare i već sada stavite svoje obaveze na pauzu, jer najopušteniji Festival u ovom dijelu svemira slavi jubilej!

20. Tabor Film Festival održat će se od 7. do 10. srpnja 2022. godine.

Datum

Kategorija