Maska, ali od srca.

Edukativno-humanitarni projekt Maska, ali od srca povezao je stariju i mlađu generaciju, zanat i trend, humanitarce i ugrožene. Spajanjem iskustva i znanja nastao je jedinstveni poklon za one kojima je pomoć, ljubav i pažnja uoči blagdana najpotrebnija. Polaznici online radionice izradili su zaštitne maskice koje su na božićno jutro podijeljene korisnicima zagrebačke pučke kuhinje.

Projekt je oživio zaboravljeni zanat krojenja među mlađom generacijom te kroz online radionicu educirao i vodio sudionike u kreiranju pamučnih zaštitnih maski za lice u domaćoj radinosti. Izrađujući maske, polaznici su mogli stvoriti koristan dodatak svakodnevici, ali i sudjelovati u humanitarnoj svrsi ovog projekta.

Maske koje su volonteri izradili darovane su ustanovi Dobri Dom i korisnicima pučke kuhinje na Pešćenici te su tako obradovali korisnike na Božićno jutro. Svaka je maska oplemenjena jedinstvenim logotipom inspiriran licitarskim srcem, a maske osim što pomažu u sprječavanju od prijenosa virusa, zaštita su i od hladnoće.

Projekt je nastao u organizaciji udruge Media Punkt i produkcijske kuće SABMARINE, koji su ujedno bili i prvi domaći proizvođači dizajnerskih maski za lice Your Personal Saviour, uz podršku Systema Frontis d.o.o., a sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba.

Ovim projektom organizatori žele istaknuti važnost brige o najugroženijim skupinama društva, posebice u vrijeme blagdana kada je solidarnost i zajedništvo ono što grije ljudski duh. Također, cilj projekta je i revitalizacija zaboravljenih zanata te edukacija mladih o istima jer dolaskom novih trendova ne smijemo dopustiti da oni najvažniji nestanu.

Projekt Maska, ali od srca podsjetio je i da bez obzira na fizičko distanciranje ne smijemo zaboraviti na iskricu koja leži u svima nama i društvo povezuje u zajednicu. Upravo zato snimljen je i DIY video kako bi se projektu mogli priključiti svi oni koji imaju šivaću mašinu, ponešto znanja i puno srce.

Datum

prosinac 2020.

Kategorija

Event

Credits

volonteri Ana Brajković, Katarina Lesar, Mirela Mitak, Viktorija Jurina i Luka Jazić | voditelj online radionice Frane Šoša | snimatelj Luka Pešun | montažer Duje Bezina | dizajn Lana Banek, Andrea Bielen i Bruna Čičin-Šain | ravnatelj ustanove Dobri Dom Alen Župan | organizatori Marin Leo Janković i Sabrina Herak Smoković

“U ovim uistinu izvanrednim okolnostima, zdravlje i sigurnost naš je zajednički prioritet. Najranjivije skupine naše zajednice u ovim trenucima trebaju našu podršku i zaštitu, stoga ovaj humanitarni projekt dobiva još veću važnost.

Posebno raduje da ste prepoznali naš rad i predanost u ovim izazovnim vremenima te vam se od srca zahvaljujemo na donaciji.”

— Alen Župan, ravnatelj ustanove Dobri Dom