Murina

Datum

Kategorija

Organizirajući distribuciju i svečane projekcije filma Murina redateljice i scenaristice Antonete Alamat Kusijanović obišli smo cijelu hrvatsku obalu, a ljetnu turneju završili u osječkom drive-in izdanju.
Plakat filma Murina (2021)
Napeti odnos šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante počinje pucati kada u njihov dom na otoku stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode što u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja.

Nagrada za najbolji debitantski film u Cannesu

Camera d’Or službena je festivalska nagrada i dodjeljuje se najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa, a u konkurenciji je ove godine bio 31 film.
Ovo je prvi put od samostalnosti Hrvatske da je jedan hrvatski film uvršten u program “15 dana autora” (Quinzaine des Réalisateurs) koji se održava od 1969. godine u sklopu festivala u Cannesu, a donosi kratkometražne i dugometražne igrane i dokumentarne filmove sa svih strana svijeta i svjetskoj publici otkriva nova redateljska imena snažnih i jedinstvenih poetika.

Predsjednica žirija, glumica Melanie Thierry prilikom dodjele nagrade u Cannesu rekla je da su nagradili snažan film, a odluku su donijeli vrlo lako i bez velikih dvojbi. Nagradu je preuzeo koscenarist filma Frank Graziano.

Pulska publika “Murinu” ocijenila najboljim filmom

Publika 68. Pulskog filmskog festivala Murini je dala odličnu ocjenu (4,55) u Hrvatskom programu Festivala i priskrbila mu nagradu Zlatna vrata Pule. Zlatnom arenom za sporednu žensku ulogu nagrađena je glumica Danica Ćurčić, a Brezom za najboljeg debitanta nagrađena je redateljica Antoneta Alamat Kusijanović.

 
Ocjenjivačkim sudom Hrvatskog programa predsjedao je redatelj i oskarovac Pawel Pawlikovski, a članovi su bili glumica Zrinka Cvitešić, redatelj Danilo Šerbedžija, snimatelj Mirko Pivčević te umjetnička ravnateljica Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu Mimi Plauché.

Ljetna turneja i svečane projekcije diljem hrvatske obale

SABMARINE je u suradnji s Antitalent produkcijom donio plan za nezaboravne trenutke uzavrelog ljeta. Osim što smo najavili kinodistribuciju u svim domaćim kinima, najiščekivaniji film godine, publika je imala prilike pogledati u ljetnih kina diljem Hrvatske, uz kokice, mojito i razgovor s autorima!
Na projekcijama smo ugostili ekipu filma, oduševljena publika poslala nam je stotine poruka podrške, nekolicine selfija iz kina, a film je proglašen jednim od top 5 najgledanijih filmova u prvom tjednu prikazivanja!

POČETNA STANICA: RODNI GRAD DUBROVNIK

Prva od sedam svečanih projekcija filma Murina održana je u gradu iz kojeg potječu redateljica Antoneta Alamat Kusijanović, glavna glumica Gracija Filipović, montažer filma Vladimir Gojun te još neki članovi velike filmske ekipe. U magičnom ambijentu dubrovačkog ljetnog kina Slavica pred prepunim gledalištem redateljica Antonete Alamat Kusijanović prisjetila se i početne stanice okupljanja filmske ekipe u ljeto 2019. godine, kada je film započeo svoje snimanje na obližnjem otoku Kalamota.
 
ROMANTIČNA VEČER NA BAČAMA
Svečana projekcija u Ljetno kino Bačvice izgledala je kao prava romantična splitska ljetna noć — film pod zvijezdama, topli povjetarac, čaša vina i razgovor s Leonom Lučevom namamili su osmijehe na lica zadovoljne publike.
Teško nam je riječima prenijeti dojmove, stoga pogledajte fotke i video u nastavku:
 
HVARSKA PROJEKCIJA PREPUNA LOKALNE EKIPE FILMA
Ljetna kino atmosfera u Hvaru bila je prepuna lokalne ekipe filma i statista koji su sudjelovali u snimanju Murine na otoku Hvaru. Alen Munitić iz Kino Mediterana ugostio je Graciju Filipović u ugodnom razgovoru nakon filma.
 
POD ZVIJEZDAMA IZNAD ŠIBENIKA
Prekrasna šibenska lokacija Tvrđava Barone zatvorila je svoju kino sezonu s Murinom.
 
NA ZAGREBAČKOJ PREMIJERI — MORE POZNATIH
Film ‘Murina’ Antonete Alamat Kusijanović prikazan je na Ljetnoj pozornici Tuškanac, a u publici su među brojnim članovima ekipe filma i uzvanicima iz javnog života bili i premijer Andrej Plenković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.
Na scenu Ljetne pozornice Tuškanac popela se i brojna autorska ekipa koja je filmom ostavila neizbrisiv trag i snažan dojam na oduševljenoj zagrebačkoj publici.
 
OTVARANJE SEZONE U ART-KINO CROATIA
Ljetna turneja filma Murina svoju je putanju nastavila sve do Rijeke gdje smo imali čast otvoriti novu filmsku sezonu Art-kino Croatia! Ondje smo održali čak dvije projekcije u jednoj večeri, posjetila nas je i Gracija Filipović, a publika je druženje nastavila uz živu glazbu u centru ovog prekrasnog primorskog grada.
 
OSJEČKO DRIVE-IN IZDANJE
Publici na istoku donijeli smo posebno iznenađenje — Murinu i gostovanje glumice Gracije Filipović u drive-in izdanju 18. rujna na Drive in kulturi u Osijeku! Magičnom atmosferom na osječkim Katakombama završili smo i turneju Murine i drugo izdanje putujučeg festivala Drive in kulture. Drive-in atmosferu iz Osijeka pogledaj ovdje.

Datum

Kategorija