Novosti

OH, WHAT A YEAR!

Zagreb, 31. prosinca 2020.

Novosti

Zagreb, 31. prosinca 2020.

Share

Ova je godina bila nepredvidiva i izazovna, no lagali bismo kad smo rekli da nije bila zanimljiva. Mnogi naši ovogodišnji projekti nastali su kao reakcija na situaciju, kao pokušaj snalaženja i oživljavanja domaće kulture. 

Još smo u veljači prvi u Hrvatskoj počeli proizvoditi dizajnerske maske za lice u suradnji s dizajnerom  tekstila vascom kako bismo pokrenuli domaću proizvodnju. Handmade brand Your Personal Saviour predstavio je tri atraktivna dizajna maskica koje su napravile invaziju na grad. Novom kampanjom U mislima na moru, u stvarnosti na vrućem betonu predstavljen je i četvrti limitirani dizajn.

Netom prije prvog zatvaranja, u ožujku 2020. organizirali smo neobičan koncept izlaska pod nazivom SABMARINE x Rave On! koji je donio spoj kulture i zabave te nam osigurao posljednju dozu plesa pred lockdown.

Nakon što smo binge-watchali apsolutno sve serije i filmove, shvatili smo da ne možemo dopustiti da se konzumacija kulturnog sadržaja svede isključivo na digitalne platforme. Tako je nastala Drive in kultura, prvo javno okupljanje nakon potpune blokade uslijed pandemije, platforma za distribuciju kulture i umjetnosti. Prvi drive-in koncerti i partyji u Hrvatskoj bili su dio našeg bogatog programa. Osim što smo revitalizirali kulturu, pokrenuli smo i humanitarnu akciju za pomoć potrebitim studentima Sveučilišta u Zagrebu putem koje smo prikupili 10.000 kuna. 

Odobrena su nam sredstva Hrvatskog audiovizualnog centra za prvi profesionalni audiovizualni projekt u našoj produkciji. Radi se o kratkometražnom igranom filmu Škafetin koji će prikazati intimnu priču o nemogućnosti suočavanja s krucijalnim životnim problemima kroz obiteljske odnose i lokalni ambijent.

Godinu smo zatvorili još jednim humanitarnim projektom, Maska, ali od srca, kojim smo blagdansko darivanje htjeli učiniti dostupno svima, jer ako smo išta zaslužili ove godine, onda je to suosjećanje i veliko srce. Polaznici naše online radionice izradili su zaštitne maskice koje su na božićno jutro podijeljene korisnicima zagrebačke pučke kuhinje.

Ove godine naučili smo što je kriza, no i da velike stvari nastaju u krizama. Naučili smo da projekti propadaju i da se ponekad ne možeš osloniti na sve svoje planove. Mnogo smo toga izgubili, no naučili smo se snalaziti se s onim što imamo. Okrenuli smo se nekim drugim stvarima, pomažemo drugima više no inače. Ove smo godine bili prisiljeni naučiti se hrabrosti i bez obzira na situaciju razmišljamo veliko, razmišljamo unaprijed i ne gledamo unazad. Naučili smo se nositi s projektima koji su veći i od nas samih, a s kojima ulazimo i u 2021. godinu. Jer ono što želimo je omogućiti vam jedinstven i drugačiji doživljaj kulture i nadobudno smo uvjereni da ćemo u tome uspjeti. Zato vam već sutra donosimo prvu novogodišnju vijest i nadamo se boljoj 2021.

Želimo vam beskrajno uspješnu, zanimljiviju i svakako mirniju novu godinu!

 

Share