Novosti

Oh, What A Year! #21

Novosti

Share

Najljepši nam je onaj tjedan između Božića i Nove godine kad si dozvolimo (barem malu) pauzu od posla i u miru izvrtimo godinu unazad. Prije 365 dana uzbuđeno smo iščekivali 2021. da ostvarimo sve ideje koje smo zamislili. I nakon svih očekivanih i neočekivanih uspona i padova, pomalo iscrpljeni od turbulencija na putu, osmjehujemo se gledajući tu nevjerojatnu 2021. i zaključujemo da je godina bila i više no plodonosna, i više no uzbudljiva.

U 12 mjeseci realizirali smo točno 12 projekata, obišli više od 15 gradova, angažirali preko 50 mladih osoba na raznim projektima, ali i zabavili nekoliko desetaka tisuća ljudi u raznim dijelovima Hrvatske.

2021. godinu smo započeli i završili plesnim predstava. Plesna predstava Individue(t) autorski je projekt plesačice Lare Frgačić i plesača Endija Schrottera. Ova beskrajno emotivna plesna predstava o ljubavi, odnosima, skladu, usponima i padovima svoju je premijeru doživjela na vrhuncu pandemije, igrajući pred publikom koju je činilo 11 ljudi, no usprkos svemu, ostvarila je gostovanja po cijeloj zemlji, odigrala više od 15 repriza i postala jedna od najizvođenijih plesnih predstava u Hrvatskoj.

Plesna predstava zaživjela je i u digitalnom svijetu. Brojne restrikcije nagnale su nas da razmišljamo šire, proširimo vidike, kreirali smo Digitalni performans – prvu digitalnu publiku na svijetu pri kojem je publika gledala predstavu iz udobnosti vlastitog doma, putem ekrana koji su bili postavljeni u gledalište. Na taj smo način izvođačima omogućili igranje pred punim gledalištem, a gledateljima na malim ekranima jedinstveno iskustvo gledanja predstave na drugačiji način.

Za SABMARINE produkciju najintenzivniji je bio period od svibnja do rujna kada smo organizirali čak 4 festivala, ali i 6 premijera. I da, samo nas je dvoje u timu 🙂

Drive in kultura svoje je drugo izdanje proširilo na čak tri grada, s početnom stanicom na već poznatoj lokaciji parkirališta Hale V iza Tehničkog muzeja u Zagrebu. Tokom tri smo dana prikazali 3 dugometražna i 3 kratkometražna filma te održali 3 glazbena događanja. Najbolje svibanjsko događanje u gradu proteklo je u izvrsnom raspoloženju te posebnom osjećaju zajedništva publike, filmaša, glazbenika i organizatora!

Drive in kultura svoje je putovanje zatim nastavila do zapadne obale Istre, organizirajući prvo drive in kino u Puli uz filmski i glazbeni program za odrasle, ali i za djecu! Drive in kultura Pula je puno više od samog kina na otvorenom, a to su dobro prepoznali i Puležani koji su za događaj tražili kartu više, ali i ponovno gostovanje ovog programa u 2022. godini! Ovo su dobri i sigurni pokazatelji da je prvo istarsko drive-in kino 21. stoljeća doista položilo test s odličnom ocjenom!

19. Tabor Film Festival po prvi se put u svoja gotovo dva desetljeća održao u organizaciji novog tima – produkciji SABMARINE. Bogat festivalski program krcat kratkometražnim filmovima i opuštena atmosfera i dalje su ostale glavne karakteristike Tabora, no poznate programske okosnice festivala dovele su brojna nova lica i upotpunile se novim idejama. Nova je tendencija festivala posvetiti pažnju studentskim filmovima i mladim filmašima, onima čije vrijeme tek dolazi, stoga je prvo poglavlje ove festivalske smjernice otvoreno posebnim programom ADU Shorts unutar kojeg su prikazani filmovi studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Ovaj program samo je najava i priprema bogatog programa koji kreiramo za 20. obljetnicu Tabor Film Festivala u 2022. godini!I mi smo ove godine bili na moru – organizirajući premijere filma Murina, jednog od najuspješnijih i najnagrađivanijih dugometražnih hrvatskih filmova koji je svoj bogat distribucijski život započeo osvajanjem prestižne nagrade Camere d’Or na filmskom festivalu u Cannesu! U suradnji s Antitalentom i Mijom Pavlišom, organizirali smo svečane projekcije u Dubrovniku, Splitu, Hvaru, Jelsi, Šibeniku, Zagrebu, Rijeci i brojnim drugim gradovima. Bilo nam je ovo najzabavnije radno ljeto ikada!

Jesen smo započeli organizirajući posljednju ovogodišnju Drive in kulturu, a filmove i glazbu na kotačima doveli smo do istočne Hrvatske, do Osijeka. Na Drive in kulturi Osijek trubilo se za kulturu, zabavljalo, uživalo u pokretnim slikama i plesnim ritmovima, čime je ovaj događaj potvrdio svoj jedinstveni status eventa koji nudi vrhunski spoj umjetnosti i nenadmašne zabave za svakoga!

Odmak od festivalskog života činila su uvijek izazovna nam snimanja.

U reklami za Cromaris – Il Branzino, ugostili smo poznatog talijanskog kuhara s britanskom adresom Giorgia Locatellija, ali i nogometnog virtuoza i ikonu hrvatskog sporta – Zvonimira Bobana. Moramo priznati da se na snimanju nikada nismo toliko zabavili!

Tijekom listopada realizirali smo snimanja filma Elektroničke vještice (režija Maja Čule) i online kampanju za Borotalco, no ove vam slatke premijere najavljujemo za 2022. godinu!

A za kraj – ponovno plešemo!

2021. godinu tradicionalno smo završili i uokvirili novom plesnom predstavom Boys Boys Boys koja je digla prašinu već samim nazivom koji podsjeća na ljetni hit Sabrine Salerno, a publiku je dodatno iznenadila činjenica da u predstavi plešu 3 plesača. Osim specifične postave kojom se nastoji popularizirati suvremeni ples u muškoj populaciji, odlučili smo se i na drugačiji put oglašavanja i promocije hrvatske plesne scene. Tako je premijera 11. prosinca 2021. bila najavljivana provokativnim plakatima, ali i prvom jedinstvenom Tinder kampanjom pri kojoj je najbolji match dobio besplatne ulaznice za premijeru! Na ovaj smo način htjeli proširiti publiku nezavisne plesne scene, ali i proširiti promocijske kanale s ciljem stupanja u kontakt s novim publikama.

Ovaj vremeplov završit ćemo s osmijehom na licima.

Nezavisnu scenu obogatili smo brojnim novim projektima, ali i tim novim projektima doveli novu, atipičnu publiku, onu koja možda ne posjećuje redovito kazalište i festivale, ili koja rijetko pogleda hrvatski film. Širenje granica gledanosti i obima projekata glavna je okosnica i glavni cilj produkcije SABMARINE, a u 2021. ove smo ciljeve uspješno ostvarili.

Već vam sad možemo najaviti da će 2022. godina puna iznenađenja – SABMARINE širi svoje poslovanje i tim, ulazimo u marketinške vode, a prve ćete rezultate vidjeti već kroz siječanj. A do tad otvaramo šampanjac, nazdravljamo uspješnoj 2021. i širokih ruku i beskrajno uzbuđeno dočekujemo tu 2022. godinu!

Sretnu i uspješnu Novu godinu žele vam Sabrina i Marin Leo!

Share